Customer Support 7 days a week

Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

New Topic Post Reply
Options
Go to last post Go to first unread
Steve0001  
#1 Posted : Tuesday, October 12, 2021 11:56:20 PM(UTC)
Quote
Steve0001

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 10/10/2021(UTC)
Posts: 0
United States
Location: New York

Thanks: 3 times
Various symptoms point to a compromised inverter board, even though the washer (GE Harmony Profile washing machine WPGT9360E0PL) passes the self-test and the inverter board voltages measure normal when tested as described in the service manual. The washer displayed the standard failure message followed by error codes suggesting the inverter board might be the culprit. I believe the inverter board is failing under load (e.g. washer rotation is erratic and produces an out-of-balance error trying to spin even when empty). The inverter board is discolored in the vicinity of IC300 and a nearby electrolytic capacitor appears to be leaking.

The service manual states

"Look for a burnt IC, labeled IC300, on the
inverter board. Both the resistor and inverter
board should be replaced if the IC300 is
damaged."

I am replacing the inverter board, but the braking resistor however shows no signs of damage and reads about 70.3 ohms as expected when tested. I believe it to be just fine and I have no plans to replace it unless someone can convince me otherwise. Thanks.

Steve


Sponsor
See inside of your appliance - diagrams and part photos for virtually every model.

powered by AppliancePartsPros.com
 
ThatGuy  
#2 Posted : Wednesday, October 13, 2021 8:05:45 AM(UTC)
Quote
ThatGuy

Rank: Advanced Member

Groups: Expert
Joined: 7/27/2010(UTC)
Posts: 1,395
United States
Location: near the middle of nowhere

Was thanked: 14 time(s) in 14 post(s)
Leaky capacitors do all kinds of bad things. I don't know much about this particular washer, but I do know something about electronics. Unless you can repair the board, you are going to need a new one.
Steve0001  
#3 Posted : Wednesday, October 13, 2021 11:40:44 AM(UTC)
Quote
Steve0001

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 10/10/2021(UTC)
Posts: 0
United States
Location: New York

Thanks: 3 times
The board is kind of difficult to work on because it is "potted" with some kind of soft transparent glue or resin. I couldn't make out any markings on IC300 (it might be propietary - i.e. unmarked) and I don't know if the markings on the electrolytic capacitor are readble anymore (or check if it might be identical to another capacitor I can read). The quickest solution for me is to acquire a refurbished board (and maybe get my failed board repaired and possibly passed on to someone who needs it if I don't).

Edited by user Wednesday, October 13, 2021 11:42:06 AM(UTC)  | Reason: spelling fix

ThatGuy  
#4 Posted : Wednesday, October 13, 2021 12:22:38 PM(UTC)
Quote
ThatGuy

Rank: Advanced Member

Groups: Expert
Joined: 7/27/2010(UTC)
Posts: 1,395
United States
Location: near the middle of nowhere

Was thanked: 14 time(s) in 14 post(s)
Sounds like a plan. Just make sure the place that repairs it has a decent warranty on their work. Reasonable shipping is good too.
Guest  
#5 Posted : Monday, October 25, 2021 10:45:30 AM(UTC)
Quote
Guest

Rank: Guest

Groups: Registered
Joined: 8/10/2018(UTC)
Posts: 0
United States
Location: 99556

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
So I replaced the inverter board and I am still getting the message "The motor is not rotating properly. Check and replace if necessary." I can't find anything wrong with the motor when I check the connectivity between windings - I get about 8 ohms resistance between any two terminals of the lead wire to the stator. It is not clear to me what additional check I can perform on the motor. The stator and rotor assembly are pretty simply - either the motor windings energize when powered or they don't, and the rotor with its fixed magnets doesn't really have much choice but to respond. What am I missing here?

The service manual says to check (1) the house supply voltage (120 VAC is present). (2) Wiring connections (no issue that I can detect). (3) Motor. (4) Hall sensor (It seemed to be operating properly when I checked it previously with the original board installed; I see the voltages between the proper pins when I rotate the drum). (5) Inverter board.

Thanks.
Steve0001  
#6 Posted : Monday, October 25, 2021 10:48:05 AM(UTC)
Quote
Steve0001

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 10/10/2021(UTC)
Posts: 0
United States
Location: New York

Thanks: 3 times
So the forum didn't keep me logged in, but let me post something as a "Guest."
Quick Reply Show Quick Reply
Users browsing this topic
New Topic Post Reply
Forum Jump  
You can post new topics in this forum.
You can reply to topics in this forum.
You can delete your posts in this forum.
You can edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You can vote in polls in this forum.