Customer Support 7 days a week

Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
ixoni  
#1 Posted : Saturday, April 27, 2013 9:56:43 PM(UTC)
ixoni

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 4/27/2013(UTC)
Posts: 2

Kitchen Aid stand mixer quit working, the motor quit. Was using it, turned it off to add ingredient, turned it on and nothing. I went to check brushes but they are stuck. The spring broke loose before the brushes came out.
I wonder if this is indicative of a worse problem than worn brushes?
And does anyone know any tricks to get them out or will I be pulling the motor out?
Thanks
Sponsor
See inside of your appliance - diagrams and part photos for virtually every model.

powered by AppliancePartsPros.com
 
denman  
#2 Posted : Sunday, April 28, 2013 6:42:21 AM(UTC)
denman

Rank: Advanced Member

Groups: Senior Expert
Joined: 2/29/2008(UTC)
Posts: 19,638

Here are your parts
Parts for Whirlpool KSM90 Mixer - AppliancePartsPros.com

If you click on a part's picture or description a new page will open often with a Q&A section which may have helpful info for you.

[COLOR="Blue"]I wonder if this is indicative of a worse problem than worn brushes?[/COLOR]
Cannot say.
[COLOR="Blue"]
And does anyone know any tricks to get them out or will I be pulling the motor out?[/COLOR]
Place the unit on it's side and tap it, perhaps gravity will help the brush fall out. Also while on it's side install a beater and move it. This may move the armature just enough to release the brush.
If you have a small/fine set of needle nose pliers you may be able to grad the end of the brush where the spring attaches and pull it out.
Or get a small wire (paperclip) and try to move the brush a little.
You may want to remove the motor so that you can inspect it. If the brushes are worn all the way down odds are that the armature may need replacing or cleaning up with some fine emery cloth.
ixoni  
#3 Posted : Sunday, April 28, 2013 4:06:34 PM(UTC)
ixoni

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 4/27/2013(UTC)
Posts: 2

Thanks for the advice, I did try leaning on its side and tapping, and turning the motor, but the brushes seem stuck pretty hard. I'll see what I can do with pliers.
shentong  
#4 Posted : Friday, July 19, 2013 9:45:30 PM(UTC)
shentong

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 7/19/2013(UTC)
Posts: 2

move the armature just enough to release the brush.


Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.