Customer Support 7 days a week

Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

New Topic Post Reply
Options
Go to last post Go to first unread
ChrisL1227  
#1 Posted : Monday, July 13, 2009 3:42:39 PM(UTC)
Quote
ChrisL1227

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 7/13/2009(UTC)
Posts: 4

Ihave a SAMSUNG over the range microwave that shuts off. It will run for 1-5 minutes then shuts off and the entire display lites. I can depress the cancel button and it resets the M/W but the problem persists. The problem seems to be progressive, i.e it happens more frequently and sooner as time goes on.

I have already replaced the control panel...did not solve prolem. All of the switches and TCO's appear to test good. My next thought is the control pad, however, I don't know how to test it.

Could not locate the tech sheet (isn't it normally in with the control panel?), which would probably help.

Thanks,
Chris
Sponsor
See inside of your appliance - diagrams and part photos for virtually every model.

powered by AppliancePartsPros.com
 
GoodThings  
#2 Posted : Tuesday, July 14, 2009 3:15:53 AM(UTC)
Quote
GoodThings

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 7/14/2009(UTC)
Posts: 2

Check out the National Class Action Lawsuit filed against GE and Samsung for defective microwaves. Go to Home
ChrisL1227  
#3 Posted : Tuesday, July 14, 2009 4:39:59 PM(UTC)
Quote
ChrisL1227

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 7/13/2009(UTC)
Posts: 4

Answers to questions underlined.

Originally Posted by: MicrowaveDisplaycom Go to Quoted Post
Just to clarify, does it run for 1-5 minutes, or actually just 1-5 seconds?

It's in minutes. I am working on another (same model) with the same symptoms. The time it took to shut off decreased gradually until now it happens immediately

The difference is important.

And you say it "shuts off and the entire display lites".

How long between the time it stops running and the moment the entire display lights up?

The display lites up immediatley (displays 888888)


Is it immediate, or does it take a few minutes after the shut off for the display to come on?

The display lites up with al 8's (8888888) immediatley. When you press the the reset/cancel button the 8's go away and you can operate teh touch pad normally.

Is the internal cooling fan running?

When I say internal cooling fan, I do not mean the hood vent exhaust fan which you can turn on and off manually.

If you are talking about the fan that cools the magnetron....yes it comes on when the machine is running and stops when the machine shuts off.

I'm instead talking about the internal fan which comes on automatically whenever you microwave.

We have a sound clip of what a microwave should sound like when the cooling fan and high voltage section are operating here.

Once we get these answers, we can offer more specific advice.



Thanks,
Chris
ChrisL1227  
#4 Posted : Wednesday, July 15, 2009 7:53:38 PM(UTC)
Quote
ChrisL1227

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 7/13/2009(UTC)
Posts: 4

I've been doing some research. Could the problem be the HV Cap or the magnetron??

Hpw do I test the magnetron?
Guest  
#5 Posted : Saturday, March 27, 2021 7:49:45 PM(UTC)
Quote
Guest

Rank: Guest

Groups:
Joined: 8/10/2018(UTC)
Posts: 0
United States
Location: 99556

I’m having the same issue. But i think it’s the cooling fan for the magnetron. Without it, the magnetron overheats and that is what is shutting the microwave down.
Quick Reply Show Quick Reply
Users browsing this topic
New Topic Post Reply
Forum Jump  
You can post new topics in this forum.
You can reply to topics in this forum.
You can delete your posts in this forum.
You can edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You can vote in polls in this forum.