Customer Support 7 days a week

Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
Polly147  
#1 Posted : Friday, February 2, 2018 5:35:41 PM(UTC)
Polly147

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 4/19/2013(UTC)
Posts: 11

Our reconditioned "Whirlpool Estate" dryer purchased 8 years ago used died this past weekend. My wife said it was just "blowing out cold air". I checked, as any male would to verify the problem, and she was right! I suspected the heating element, ... figured as long as I had the back off, I'd replace the thermal fuse along with the heat element. I did so, still no heat.
Then I replace the high temp cut off sensor, as well as the other one, as they come in a kit. I was positive this was going to solve our dilemma. I was wrong, ... again no heat I've replace 4 parts on this machine with simply nothing as an end result. Checked the two sensors and element with a multi-meter, all showed they were fine, as was the thermal fuse. What should I check next> The machine runs, just won't operate as a dryer at this time. Perhaps an expensive "leaf-blower" on the secondary market?
Sponsor
See inside of your appliance - diagrams and part photos for virtually every model.

powered by AppliancePartsPros.com
 
ThatGuy  
#2 Posted : Sunday, February 4, 2018 1:13:31 AM(UTC)
ThatGuy

Rank: Advanced Member

Groups: Expert
Joined: 7/27/2010(UTC)
Posts: 1,395

The first thing I do on any dryer call with a no heat complaint, is check for 240 volts to the back of the dryer.

Then with the dryer set on high heat and at the beginning of the timed drying cycle, I check for 240 on the elements terminals.

Then I work my way back through all the components involved with heating.

You need to check your timer, if you have one. I wouldn't know because you failed to supply a model number so I could look it up.
Polly147  
#3 Posted : Tuesday, February 6, 2018 3:29:26 PM(UTC)
Polly147

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 4/19/2013(UTC)
Posts: 11

Thank you for your reply "ThatGuy". Took a bit of looking up, but I found the model number. IT's a Whirlpool Estate, Model#: TEDS740PQO

I checked the line and breakers, all were fine, as was the 240 voltage coming into the line connections on the back. I didn't get involved with the timer dial, as I've had the flu. My wife is ready to purchase another used machine from a local appliance store, have to admit I wouldn't mind if she did so at this point. If the dryer is getting 240 current, (as this soon to be gone machine operates, just won't heat) ... wouldn't it heat up with a different setting upon the timer? Admit I'm stupid when it comes to these things. as I initially thought it to be an easy fix with either the thermal fuse and element, or the high and low sensor cut off, but not so.
Hope you don't get this illness, my first bought of a true flu in perhaps 8 years. Today is my first real day up and about, out of bed! Thanks again for your reply.
ThatGuy  
#4 Posted : Tuesday, February 6, 2018 4:08:22 PM(UTC)
ThatGuy

Rank: Advanced Member

Groups: Expert
Joined: 7/27/2010(UTC)
Posts: 1,395

Look at this diagram. Did you say that you had changed out part 7 and 8?

Parts for Estate TEDS740PQ0: Bulkhead Parts - AppliancePartsPros.com

If so, its probably the timer. It could be the motor centrifugal switch, but that almost never fails.

If you have the wiring diagram you can test the timer or if you take it loose and shake it and if it rattles inside its most likely bad. Burnt contacts inside.

Whirlpool WP8299778 Timer - AppliancePartsPros.com

Sorry you've been sick. I got sick back in December and it took most of six weeks to get over it. Just don't let it turn into pneumonia on you.
thorning  
#5 Posted : Wednesday, February 7, 2018 12:11:54 PM(UTC)
thorning

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 8/25/2012(UTC)
Posts: 248

When you plug in the power cord most of the older design timers start the timer to run the small 110 volt motor even before you push the dial or start switch to activate the unit. If you plug it in to the power without pushing the start button or dial you should be able to hear the small motor running. It is very quiet so you have listen carefully. If it is turning the dial very very slowly and nothing happens the plastic gears inside are likely damaged. If it turns the dial and no heat is available the contacts inside are likely the problem . These can sometimes be repaired but it is difficult.
ThatGuy  
#6 Posted : Friday, February 9, 2018 2:01:15 PM(UTC)
ThatGuy

Rank: Advanced Member

Groups: Expert
Joined: 7/27/2010(UTC)
Posts: 1,395

Originally Posted by: thorning Go to Quoted Post
When you plug in the power cord most of the older design timers start the timer to run the small 110 volt motor even before you push the dial or start switch to activate the unit. If you plug it in to the power without pushing the start button or dial you should be able to hear the small motor running. It is very quiet so you have listen carefully. If it is turning the dial very very slowly and nothing happens the plastic gears inside are likely damaged. If it turns the dial and no heat is available the contacts inside are likely the problem . These can sometimes be repaired but it is difficult.


You know what works even better?

Testing the contacts with a multi-meter. And no, they can't be repaired, unless you have new contacts and can somehow un-crimp the old ones and remove them without destroying the timer.
Polly147  
#7 Posted : Friday, February 9, 2018 4:29:02 PM(UTC)
Polly147

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 4/19/2013(UTC)
Posts: 11

I want to say "thank you", for all who've replied to my posting on this dryer situation. I need to inform however, ... the end came yesterday. After a prolonged inability to perform, it became evident it was time to let it go.
I looked into it's 'lint-filter', ... it puffed a small amount of residual dust into my face. It got into my eyes and created a tear. I knew what it was trying to tell me, that being "Let me Go"! With a sniffle and a wipe of my eye, I replaced it's lint filter into it's slot for the last time. I patted it down as I ensured it's cover was closed. With a lump in my throat, and a final fair-well, ... I pulled it's plug.
It passed quietly, ... never recovering from it's first bout of 'non-heat'. It served us well, ... but our laundry room will never be the same without our Whirlpool Estate dryer. So yesterday, (actually 2 days ago), ... we purchased another machine, a 'pre-used' reconditioned Kenmore from our local used appliance store. They even picked up our past friend to re-cycle, or strip for parts. I wonder if used appliances have an 'organ bank'. Anyone out there think so?
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.