Appliance Repair Forum

Appliance Repair Forum (http://forum.appliancepartspros.com/)
-   Washer Repair (http://forum.appliancepartspros.com/washer-repair/)
-   -   Maytag neptune doesn't spin fast (http://forum.appliancepartspros.com/washer-repair/111200-maytag-neptune-doesnt-spin-fast.html)

jjberta001 08-02-2010 12:18 PM

Maytag neptune doesn't spin fast
 
Neptune does not do the high speed spin ,just low.Replaced the control panel and wax motor three years ago,lock light comes on but still doesn't hit high speed spin even with most of the clothes out,any ideas ? Have it on white cycle also. Motor is not noisy and doesn't vibrate.Washer is level and on a solid tile floor.

Joe / APP Team 08-02-2010 01:45 PM

Quote:

Originally Posted by jjberta001 (Post 249723)
Neptune does not do the high speed spin ,just low.Replaced the control panel and wax motor three years ago,lock light comes on but still doesn't hit high speed spin even with most of the clothes out,any ideas ? Have it on white cycle also. Motor is not noisy and doesn't vibrate.Washer is level and on a solid tile floor.

Are you sure the machine spins but only slow, it is not attempting to re distribute a off balanced load(tumbles, stops then tumbles again)?

If you have a MAH3000,MAH4000 or MAH5500A model.

Suggest you check the motor control harness and connections at the P4 connector on the machine control board(control panel) and the JP4 connector at the motor control board(inside of cabinet on right side of base).

Check for loose pins and terminals in connectors for tight fit.

Check all wires end to end for closed circuit, If all OK, replace the motor control board.

If you have a MAH5500B or MAH7500B model
The checks are the same but connections are labelled different.

The connector at the machine control board is labled P2,and the motor control board is still JP4.If all checks are OK you will need a motor control board.

Quite often, checking and cleaning the pins, wires and connections, solves the problem, but not always.

jjberta001 08-03-2010 10:53 AM

Slow spinner
 
Model is the mah4000 and I noticed as I was pulling the machine out that it had a lot of water in it,is this normal or because it is not spinning correctly ? I checked it yesterday with only a few garments in it so balance shouldn't be an issue. Will try and get to it today thanks for the response, Joe

Joe / APP Team 08-03-2010 11:15 AM

Quote:

Originally Posted by jjberta001 (Post 250327)
Model is the mah4000 and I noticed as I was pulling the machine out that it had a lot of water in it,is this normal or because it is not spinning correctly ? I checked it yesterday with only a few garments in it so balance shouldn't be an issue. Will try and get to it today thanks for the response, Joe

Joe,

This machine, as well as most modern machines, have an electric powerred pump,(independant of motor, belt etc.

In most cases that pump either works or not, if there is something clogging the pump, it usually makes noise.

Since you are going to be behind it, you may want to check for a clog of lint or something similar in the hose or pump entrance.

If you allow that unit to fill and then drain the tub it should be empty in 45 seconds.

Also the tub counter balance, (front of the tub) is a fluid filled assembly, and you can hear a sloshing noise if the tub or machine is moved.

If there is no water visible in the bottom of the tub or no stagnant odor from the tub, there's a 98% chance the pump is working and draining proper.

And we're back to the motor control board and or harness for a slow spin problem.


All times are GMT -7. The time now is 09:10 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17