Appliance Repair Forum

Appliance Repair Forum (http://forum.appliancepartspros.com/)
-   Oven Repair (including Ranges and Cooktops) (http://forum.appliancepartspros.com/oven-repair-including-ranges-cooktops/)
-   -   Kenmore gas oven won't heat up properly (http://forum.appliancepartspros.com/oven-repair-including-ranges-cooktops/521150-kenmore-gas-oven-wont-heat-up-properly.html)

Black Cherry 03-27-2013 12:12 PM

Kenmore gas oven won't heat up properly
 
Gas oven will not reach temperature. Seems like it must be the ignitor. Might also be the thermostat because it will beep like temp was reached but clearly the goal was never met.
I have the multi-meter but not sure exactly where to place the probes within the interior of the oven to test these two components.
Do I turn it on and check these or do I do it with power off?
Any help appreciated. TIA

Black Cherry 04-02-2013 01:45 PM

Is there an article that shows the thermostat and ignitor parts and where to test them? I see the Ohmmeter sticky but no real specifics on this. I must be missing it since everyone else seems to know where to check. Any links or advice?
Please? TIA

Simon / APP Team 04-02-2013 03:49 PM

Hi.

Does the gas light up? If not, does the ignitors glow?
If the burner lights up you need to check the oven sensor

Part number: AP3969435

Part number: AP3969435


At 70F the resistance should be around 1080 ohms. Replace if big difference.

If both ignitors doesn't glow and control board bipping as if the preheat is done - you most likely need to replace the control board

Part number: AP4510791

Part number: AP4510791


Unplug the unit while testing.

Simon.

Black Cherry 04-02-2013 03:59 PM

The ignitor I think was not glowing bright enough. But I have nothing to compare it to so I need to see a proper ignitor glowing first.
It would take forever to come on with gas smell and then not ever heat up to temperature. Although the readout would beep as if it had gotten to 375 or 400 F. The food was not cooked so I know it had to be below 300 F for sure.
So maybe both are bad. could it be that a replaced ignitor will cause it to read temps properly again?
I don't know where to place the probes etc. to test these components
I didn't see anything about it on the "replace ignitor" video. Is it in the Ohmmeter thread?

Black Cherry 04-02-2013 04:27 PM

Quote:

Originally Posted by Simon / APP Team (Post 806619)
Part number: AP3969435

Part number: AP3969435


At 70F the resistance should be around 1080 ohms. Replace if big difference.

Do I test this in the oven? Do I pull it out and test it?
Same with the ignitor. I have never seen this done

Simon / APP Team 04-02-2013 04:33 PM

HI.

You need an amp meter to check the ignitor. The normal amps draw is around 3.25 - 3.5 amps.The ignitor should glow bright red almost white.
You probably should try to replace the bake ignitor

Part number: 316489400

Part number: 316489400


Simon.

Black Cherry 04-02-2013 05:50 PM

Quote:

Originally Posted by Simon / APP Team (Post 806630)
HI.

You need an amp meter to check the ignitor. The normal amps draw is around 3.25 - 3.5 amps.The ignitor should glow bright red almost white.
You probably should try to replace the bake ignitor

Part number: 316489400

Part number: 316489400


Simon.

Is an amp meter different than the digital multimeter? And how do I do that? With the oven plugged in and turned on? And then I touch the probes to it in action? Sorry but I really have no clue.
Should I search youtube for a video? What might it be called?
It does sound like the ignitor. Do you think the reaching temperature problem is maybe a distraction?

Black Cherry 04-02-2013 05:51 PM

I have the multimeter so it seems like I should follow through on checking the part. But I did think about just switching the ignitor out and see if that cures it.

Simon / APP Team 04-02-2013 06:02 PM

The clamp on amp meter is different from the regular multimeter.
I suggest you to replace the bake ignitor.

Simon.

Black Cherry 04-03-2013 12:14 AM

Quote:

Originally Posted by Simon / APP Team (Post 806646)
The clamp on amp meter is different from the regular multimeter.
I suggest you to replace the bake ignitor.

Simon.

OK, sounds like a plan. Thanks, Simon
BTW do I use the multimeter to test the temp probe (if there is some kind of problem in the end) or is that the amp meter too? Or will I just replace it if there are still problems?


All times are GMT -7. The time now is 05:30 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17